Kozmetikai mezoterápia – a leghatékonyabb hatóanyagbevitel

Egyfajta átmenet a kozmetika és a bőrgyógyászat között. Ha nem szeretnél kés alá feküdni, plasztikai műtéten átesni, de minél tovább szeretnél fiatalnak látszani, akár 15 évet letagadni, a mezoterápia a megoldás. Azért a kedvenc kozmetikai kezelésem ez, mert teljesen természetes; a bőrben egyébként is előforduló, ám az évek során csökkenő, kevésbé termelődő anyagokat viszünk be a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal fiatalítjuk, kisimítjuk, újjáépülésre ösztönözzük. A plasztika nem állítja meg az öregedést. A műtét során kivágnak egy darabot mondjuk a szemhéjból, utána az szépen kifeszül, gyönyörű lesz, de egy idő múlva újra meg fog ereszkedni, hiszen az öregedés folyamatos. Ha pedig a bőr már megint megereszkedett, újabb plasztikai műtétre lesz szükség. (Az más kérdés, hogy ha már plasztikáztattunk, utókezelésre kiválóan alkalmas a mezoterápia, hiszen segítségével sokkal tartósabb lesz az eredmény!) A mezoterápiával olyan anyagokat viszünk a bőrbe, amik általában eleve benne vannak – csak nem elegendő mennyiségben. Az öregedéssel minden lassul, a bőr regenerációja is, a mezoterápiás kezelés által azonban normál működésre serkentjük. Bőrünk maga fog dolgozni: termeli a kollagént, az elasztint, megköti a vizet stb., aminek következtében bőrünk kisimul, fiatalabbnak látszik. Nem csodáról van szó. Nem arról, hogy egy kezelés után belenézünk a tükörbe és a 20 éves énünk fog visszanézni. Ám az biztos, hogy bőrünk állapota jócskán javulni fog! Egy-egy kúra után a mély aknés hegek szinte kisimulásig szelídülnek, a szeborreás bőr pórusai összezáródnak, a mély ráncok halványodnak, az apróbbak eltűnnek, a foltok, bőrpír halványodnak/eltűnnek. Nagyjából egységes bőrszínt és bőrképet kapunk. Összefoglalva: ezzel tehetsz a legtöbbet a bőröd egészségéért – és hidd el, ez nagyban hozzájárul a te saját testi-lelki egészségedhez is!

Hogyan is működik a mezoterápia/elektroporáció? 

Bőrünk egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk. Úgynevezett védőrétegünk, mely megakadályozza a külső anyagok szervezetünkbe jutását. Védi testünket a mechanika hatások ellen, a fénykárosodással szemben, a kórokozókkal szemben, emellett hőszigetelő tulajdonságú és véd a vegyi hatások ellen. A barrier (védő) funkció gátolja a víz és az elektrolitok kiáramlását és a bőrbe kerülő anyagok felszívódását. Ennek köszönhető, hogy a kozmetikai készítmények csak csekély mennyiségben szívódnak fel, így csak a legfelső réteget, a szaruréteget kezeljük, a bőr tüneti állapotán javítunk, azonban valós, bőrmegújító hatást nem vagyunk képesek elérni.

A mezoterápia jelenleg a leghatékonyabb orvos-kozmetikai kezelés a hatóanyagok bőrbe történő bejuttatására. Egyedül ez a módszer képes tökéletesen áttörni a bőr védő, barrier rétegét, lehetővé téve a hatóanyagok megfelelő mélységbe történő bejuttatását, ahol rendkívül gyorsan és látványosan tudják kifejteni hatékonyságukat. Más módszerekkel, pl. krémekkel, vagy egyéb kozmetikai eljárásokkal (iontoforézis, ultrahang, vasalás) nem vagyunk képesek ilyen mélységekbe bejuttatni ezeket az anyagokat, csak a bőr felszínére. A mezoterápiás kezeléseknél nincs hatóanyag veszteség, a megválasztott hatóanyagok a legideálisabb helyre, a sejtekhez kerülnek.

A hatóanyagok legszélesebb skálájának a bevitelére egyértelműen a két leghatásosabb módszer a tűs és a tű nélküli mezoterápia.

A klasszikus mezoterápiának a tűs mezoterápiát tekintjük, ennek egyik alternatívája a mezopen

A kezelés során a bőrbe behatoló mikrotűk láthatatlan sérüléseket ejtenek a bőrön, amelyek beindítják a bőr saját regenerációs, önmegújító folyamatait. A bőrregenerációs folyamat eredményeként beindul az immunrendszer működése, a keletkezett sérülést a szervezet be akarja gyógyítani, ezért aktivizálja a fibroblaszt sejteket, melyek kollagént, elasztint és egyéb, kötőszövetet alkotó elemeket termelnek, új kötőszövet képződik ép és friss sejtekkel. A kollagén rostok mennyisége – amelyek a bőr feszességét biztosítják -, a többszörösére emelkedik, ezáltal a bőr feszesebbé, fiatalosabbá válik, amely már az első kezelést követően is jól látható. Ezért is hívjuk ezeket a kezeléseket kollagénindukciós terápiának is.

A bőrünkben lévő kollagén jelenléte adja bőrünk rugalmasságát, az idő múlásával viszont a vízmegkötő képessége folyamatosan csökken, ennek következtében alakulnak ki a szarkalábak, majd ráncok, valamint a bőr veszít rugalmasságából és feszességéből.

Ránckezelés, előtte és 3 alkalom után:

mezoterapia

Hiperpigmentáció (fokozott festékezettséggel járó pigment problémák, pl. májfolt) kezelése, előtte és 4 alkalom után:

mezoterapia pigmentfolt

Miért is jobb a mezopen, mint a dermaroller? A mezopen mikrotűi függőleges csatornákat nyitnak meg, a dermaroller döntött tűivel ellentétben. Ez tovább csökkenti a hegképződés illetve a szöveti sérülés kockázatát, valamint segíti a hatóanyagok mélyebbre jutását.

Tű nélküli mezoterápia esetében a rádióhullámok által megnyitott pórusokon közvetlenül a bőr sejtjeihez jut a hatóanyag, ahol a legtökéletesebben tud hasznosulni. A kezelést egy ún. elektroporációs készülékkel végezzük, amely működés közben szabad szemmel láthatatlan, de valós csatornákat nyit meg a bőrben, amelyeken keresztül akadálytalanul áramlik a hatóanyag a sejtekhez. A hatóanyagok hasznosulása 100%. A kezelés teljes mértékben fájdalommentes, relaxáló hatású. A tű nélküli mezoterápia tökéletes alternatíva azok számára, akik eddig a mezoterápiás kezelésektől a tű használata miatt tartották távol maguk

Aknés bőr kezelése elektroporációval előtte és 10 alkalom után:

mezoterapia akne
mezoterapia hatóanyag

Igen sokakat érintő probléma a hajhullás. Az androgén hajhullást a dihydrotesztoszteron (DHT) nevű nemi hormon okozza. A hajhagymák a hormon jelenléte miatt miniatürizáción, azaz elsorvadáson mennek keresztül. Az erre való “érzékenység” – az, hogy kinek a hajhagymája sorvad el a DHT miatt -, a férfiaknál genetikusan öröklődik, a nőknél bizonyos hormonváltozás (pl. változókor) váltja ki. A kezelés során olyan hatóanyagot juttatunk be a hajhagymákhoz, ami megvédi a DHT-től, egy védőréteget képez a hajhagyma körül. A kezelést állandóan, meghatározott időközönként végezni kell, mert ez a hatóanyag lassan, de felszívódik és ezzel megszűnik a védelem. 

Androgén kopaszodás kezelése, előtte és 6 alkalom után:

mezoterapia hajhullás
mezoterapia hajhullas hatoanyag

A szakma tapasztalatai azt igazolják, hogy mindkét eljárás (a tűs és a tű nélküli mezoterápia) ugyanolyan látványos és eredményes, amennyiben csúcskategóriás készülékkel, tömény, steril hatóanyagokkal végzik. A hatóanyagokat és a kezeléseket körültekintően, mindig a bőr igényeinek figyelembevételével kell megválasztani.

Mivel a készülékek a hatóanyagokat kivételesen eredményesen és változatlan formában juttatják a bőrbe, így kizárólag analitikai tisztaságú, steril hatóanyagok használata megengedett, amelyek semmilyen fölösleges adalékot nem tartalmaznak.

mezoterápia hatóanyag fusion

A bőrnek egyébként sincs egyáltalán semmi szüksége a hagyományos kozmetikumokban található konzerváló szerekre, festék- és illatanyagokra! Sőt, nemhogy nincs szüksége rájuk, de azok, hosszú távú használat esetén, csak mindenféle bajok forrásai a számára.

Főbb felhasználási területek:

  • bőr megújítása, bőrfeszesítés, lifting, anti-aging kezelés,
  • tág pórusok kezelése,
  • arc és nyak feszesítése,
  • az öregedési folyamatok lassítása,
  • aknéból visszamaradt hegek, műtéti hegek kezelése,
  • bárányhimlő után visszamaradt kis besüppedések kezelése,
  • striák, terhességi csíkok javítása,
  • petyhüdt bőr feszesítése,
  • sportolók kezelése,
  • műtétek előtti és utáni kezelés,
  • hiperpigmentáció,
  • fénykárosodott bőr kezelése,
  • öregségi foltok kezelése,
  • haj regeneráció.
  • hidratálás,
  • mimikai ráncok, vonalak finomítása,

Ellenjavallatok:

  • terhesség,
  • szívritmus-szabályozó,
  • epilepszia,
  • bőrgyulladás, bőrfertőzés (ekcéma, herpesz, friss tetoválás, aktív akne),
  • műtét (a műtétet követő 40 napban),
  • a szem környékén, az alsó és felső szemhéjon,
  • botox: a kezelést követő 30 napban nem alkalmazható, illetve soha a kezelt felületen,
  • herpesz fertőzés,
  • egyéb hámlasztás utáni bőrfelületen azonnal nem alkalmazható,
  • aktív akne,
  • nem kontrollált diabétesz,
  • ekcéma,
  • bőrgyulladás,
  • bőrrák,
  • vírusos fertőzés,
  • sérült erek,
  • tetoválás.

Forrás: http://www.mezoterapia.hu/