Nyirokmasszázs – a méregtelenítés kulcsa

A táplálékokkal elfogyasztott tartósítószerek, vegyszerek és egyéb méreganyagok felhalmozódnak szervezetünkben. Jó néhány civilizációs betegség, többek között az allergia, a narancsbőr vagy a daganatos megbetegedések nagymértékű elterjedése ennek a számlájára írható. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni immunrendszerünk védelmére, szervezetünk megfelelő nyirokkeringésére. 

Az erős immunrendszer fontos alappillére a jó nyirokkeringés és a nyirokcsomók helyes működése. A nyirokcsomók nemcsak tisztító funkciót látnak el, hanem olyan sejteket is termelnek, amelyek szabályozzák az immunrendszer működését. A méreganyagok elszállítása mellett így biztosítja a nyirokrendszer a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmét. A nyirokrendszer fő feladata a fertőzések és betegségek elleni védelem!Jelentős feladata van a daganatos betegségek elleni harcban is! A nyirokrendszer hibás működésére vezethető vissza számos szív- vese-  és érbetegség kialakulása. A nyirokrendszer feladatait 3 csoportba lehet sorolni:

  • 1. visszajuttatja a szövetek közé kijutott folyadékot az erekbe,
  • 2. immunsejteket termel és teret biztosít az immunvédekezés számára,
  • 3. a gyomor-bélhuzam mentén a zsírsavak felszívását és a zsírok keringésbe szállítását végzik.

Az izommozgás biztosítja a nyirokáramlást! Fontos tudni, hogy a nyirokkeringés akkor aktív, amikor mi is azok vagyunk! Ha nincs megfelelő izommozgás, a nyirok lelassul, vizenyők alakulnak ki és a szervezetet megtámadó gombák, vírusok, baktériumok elkezdenek szaporodni. Amikor testünk valamely területén gyulladások, sérülések vagy egyéb okok miatt a nyirokáramlás nem megfelelő, azaz gátolt az elfolyás, nyirokpangás keletkezik, a salakanyagok nem tudnak eltávozni, az érintett rész megduzzad és a bőr fényesen kifeszül. 

Lágy masszázs – erős méregtelenítés

A nyirokmasszázs olyan fizioterápiás eljárás, ahol a kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirok folyadék visszaáramlását. Nyirokmasszázs javítja a nyirokrendszer ellenálló képességét, megszünteti az anyagcserezavarokat, kiüríti a szöveti ödémákat – csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

Rendszeresen érdemes nyirokmasszázst alkalmazni. Nincs káros mellékhatása. Legkorábban csak néhány kezelés múlva mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható eredményt. Egy erősen elsalakosodott testet nem lehet egy kezelés alatt megtisztítani.

A módszert a század elején egy dán biológus, dr. Emil Vodder fejlesztette ki, miután betegei kezelése során észrevette, hogy a nyirokcsomók és nyirokvezetékek masszázsa következtében a test bizonyos területein kialakult fájdalmas duzzanatok lappadnak. A nyirokkeringés irányába történő lassú, lágy, körkörös, nyomó-simító és vibráló mozdulatok hatására aktiválódik az immunrendszer, javul az izmok, az ízületek és a belső szervek vérellátása és méregtelenítése, valamint a sejtek anyagcseréje, tápanyag- és oxigénellátása. Fokozódik a nyirokelfolyás, megszűnik a szövetekben a fehérjepangás, gyorsul a felhalmozódott salakanyagok, illetve szöveti ödémák kiürülése, így a sejtek és szövetek gyorsabban regenerálódnak, csökken a gyulladáskészség, illetve a már meglevő gyulladások és sebek könnyebben gyógyulnak. 
A nyirokmasszázs gyengéd, ritmikus mozdulatai csillapítják az esetleges fájdalmakat, kellemesen ellazítják a testet és nyugtatják a vegetatív idegrendszert. Ezért az egyórás kezelés után a páciens gyakran elalszik. A nyirokdrenázs nagyon enyhe és finom, fájdalmat, látható vérbőséget vagy bőrelváltozást nem okozhat, viszont hatására a bőr tisztábbá, feszesebbé válik.

A nyirokkeringés aktiválásával beindul a szervezet öntisztító, méregtelenítő folyamata és a méreganyagok kiürülnek a vesén, emésztőrendszeren keresztül. A méregtelenítés hatására erősödik az immunrendszer, ami beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Mire jó a nyirokmasszázs?

  • hatékonyan csökkenti a nyirokpangás által okozott tüneteket (duzzadt boka, narancsbőr),
  • baleseti sérülések, csonttörések és műtétek után gyorsítja a regenerációt,
  • mellműtétek utáni kar ödémák megelőzésére, kezelésére,
  • premenstruációs tünetek enyhítésére, feszültség oldására,
  • legyengült immunrendszer stimulálására,
  • puffadás, székrekedés megszüntetésére,
  • fejfájás, migrén esetén,
  • alvászavar, álmatlanság esetén,
  • változókori tünetek enyhítésére,
  • általános immungyengeség, asztma, allergiák esetén,
  • felső légúti fertőzésekkor, orrdugulásra, torokfájásra,
  • ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére,
  • traumák, zúzódások, ütődések kezelésére,
  • sokat segít akut visszérgyulladások és trombózisok után,
  • lelki feltöltődés,
  • energetizálás,
  • stresszoldás.

Hatása infraszaunával fokozható, ennek használata nyirokmasszázs után javasolt.

Mikor nem javasolt az alkalmazása?

Ha bármelyik probléma is fennáll nálad a következők közül, akkor mindenképpen konzultálj orvosoddal egy esetleges kúra megkezdése előtt.

  • bakteriális, vírusos betegség ideje alatt,
  • súlyos érszűkület esetén,
  • rosszindulatú daganatos megbetegedés,
  • akut gyulladásos folyamatok,
  • szívbetegségek,
  • trombózis,
  • TBC, súlyos asztma,
  • szívinfarktus,
  • hipertireozis (toxikus strúma),
  • szívinfarktus,
  • terhesség, szoptatás.

Mindig fontos, de a masszázs előtti napokban különösen fontos – a test tömegtől függően – napi 2 – 3 liter folyadékot meginni, hogy a szervezet könnyebben ki tudja választani a felhalmozódott salakanyagokat, nyákokat. 

Jótanácsok, amiket érdemes betartani:

rendszeres testmozgás és a friss levegő javítja a sejtek oxigénellátását. A negatív mellkasi nyomás gyorsítja a nyirok áramlását. A nyirokrendszert az izmok összehúzódása, és elernyedése és a rekeszmozgás működteti, így a mozgás hiánya a nyirokrendszer működési zavarához vezethet. Az embert nem ücsörgésre és tv-nézésre ‘tervezték’! Számtalan folyamat zajlik a szervezetünkben, amiknek alapfeltétele, hogy testünk mozgásban legyen! Ha nincs időd, már azzal is segítesz, ha lift helyett gyalog mész fel az emeletre, vagy ha egy megállóval hamarabb szállsz le a buszról. A séta nem megerőltető és bármikor elkezdhető.

Az egyenes tartás is nagyon fontos, hogy ne zárjuk el a nyirok szabad áramlását. A hajlott gerinc, lógó váll, az előrehajtott fej kedvezőtlenül befolyásolják a szervezetet és gátolják a rekeszizom mozgását. A rekeszizom nemcsak a légzést, de a nyirokáramlást is szabályozza. A megfelelő lábbeli is kihatással lehet a testtartásra, esetleg lúdtalpbetétre is szükség lehet.

bőséges folyadékfogyasztás napi 2 – 3 liter test tömegtől függően, segít elkerülni a testnedvek besűrűsödését és a keringés romlását. Folyadékfogyasztás alatt tiszta vizet értünk, nem cukrozott üdítőket, alkoholos italokat stb. Ha a vér nem elég híg, romlik a keringés, egy sűrű folyadék nehezen képes áramolni, ezért rosszabb lesz a sejtek tápanyag- és oxigénellátása, valamint a bennük keletkező bomlási termékek elszállítása.

Fontos az egészséges táplálkozás, kevés tartósítószer, minél több nyers zöldség, alkalmanként lé vagy gyümölcsnap beiktatása. Ha a szervezet kalcium és D-vitamin hiánnyal küzd,a nyirokrendszer sokkal nehezebben látja el maradéktalanul a feladatát. Fontos a szelén, cink és C-vitamin is, ezeket is érdemes pótolni.

Szaunázás, fürdők, illóolajok, aromaterápia, száraz testledörzsölés szintén nagyon hasznos.

talpmasszázs, a nyirokmasszázsnak, fontos kiegészítője lehet, mivel a reflexzónák stimulálásával gyógyító impulzusokat küldünk az azt igénylő szervek felé.

Forrás: 

Benedeczky István – Halasy Katalin: A vér- és nyirokkeringés szervrendszere; Szabó György – Földi Mihály – Rusznyák István: A nyirokkeringés élet- és kórtana; nlcafe.hu; nyirokmasszazs.com; Nyirokmasszázs jegyzet Esse Egészségközpont