Az aktív testmozgás és a hatóanyagok felszívódása

Van két tünemény kutyám, egy rottweiler és egy szálkás szőrű tacskó. Egyidősek, májusban lesznek 1 évesek. Kicsi koruktól kijárok velük futni. Terepen, hegyen-völgyön. Nagyon gyorsak, a tacsi pórázon a kezemben őrületes sebességre képes, hihetetlen, ahogy szedi a kis rövid lábait! Megeszem, annyira cuki és óriásiakat ugrik is! A roti is persze, csak Ő póráz nélkül jön mellettem, sosem megy messzire, vele könnyebb dolgom van.

De amiért elkezdtem erről írni: eszembe jutott, hogy felhívom a figyelmeteket arra, hogy mennyire jó bőrünk felvevő képessége aktív mozgás után! Kimelegszünk, a szívverésünk felgyorsul, gyorsul az anyagcsere, az erek tágulnak, a vér- és nyirokkeringés gyorsul, ezáltal mindenhova gyorsabban jut el a tápanyagban és oxigénben dús vér, kipirosodunk, nő a szövet hőmérséklete, tágulnak a pórusok és ezáltal tisztulnak, igazából az egész szervezetünk felélénkül, befogadóbbá válik. (Például közvetlenül edzés után egyél fehérjét, mert jobban beépül. Nyilván csak ha ez a cél.) Az arckrémekkel, szérumokkal is ez a helyzet, természetesen csak megfelelő arclemosás után. 

Tehát amikor a kutyákkal leizzadva hazaérek, várok, amíg kicsit megnyugszik a szervezetem, csillapodik, már nem verejtékezik. Ezután beállok a zuhany alá, a kedvenc olajos tusfürdőmmel bekenem magam (azért szeretem, mert utána nem kell testápoló, ugyanis azt kenegetni sosincs kedvem) és az arcomat is külön arclemosóval lemosom. Az arc letisztítása (nem szappannal!) nagyon fontos, mert segíti a krémek, szérumok felszívódását! A víz önmagában nem elég. Sajnos, ha nincs megfelelően letisztítva a bőr, használhatunk akármilyen drága krémet, szinte semmi nem fog bejutni belőle a bőrünkbe! Na, ott tartottam, hogy még pirospozsgás vagyok, érzem, hogy meleg az arcom, akkor is, mikor kijövök a zuhany alól. Ekkor viszem fel a bőrömre a szokásos szérumomat és arckrémemet (én így használom, nekem ez vált be, természetesen nem kötelező, használd azt a krémet, ami neked bevált. Ha nincs ilyen, szívesen segítek, miután találkoztunk és megnéztem a bőrödet.). Mindenképpen meg kell várni a zuhanyzással azt az állapotot, amikor már nem izzadunk, mert a verejtékezés letolja a bőrünkre felvitt anyagot! Jó példa: munkában voltam és ebédidőben néhány kollégámmal kimentünk futni (akkor még nem kozmetikusként dolgoztam, hanem egy multinál és az irodaház mellett volt egy sportpálya, kb 5 perc sétára. Adta magát.) Lefutottuk az adagot, kb. 10 kört a 400 méteres pályán és utána azonnal beugrottam a zuhany alá. Időre kellett visszamenni dolgozni, sietni kellett. Na, akkor hiába kentem az arcomra bármit, még az irodában a helyemen ülve a monitor előtt is folyt rólam a víz, semmi sem maradt az arcomon, az egészet letöröltem a zsebkendőkkel… 

A kozmetikában a masszírozással is az egyik cél: a hatóanyagok jobb felszívódása. A meleg, vérbő, tágabb pórusú bőr könnyebben felveszi a felvitt anyagot. Az ultrahang gép szintén hasonlóképpen működik:  az ultrahang a hallható hangok felső határa fölött lévő rezgések gyűjtőneve. A hang rezgése által rezegni kezdenek a sejtek is. E rezgés következtében gyorsul az anyagcsere, mely miatt nő a zsír- és méreganyag kiválasztás. A rezgés hatására nő a szövet hőmérséklete, ami által nem csak az egyes sejtek anyagcseréje gyorsul, hanem tágulnak az erek, gyorsul a test vér- és nyirokkeringése, stb, stb. Tehát jobban bejut a hatóanyag. 

Szóval a kozmetikában végzett kezelések mellett te otthon is sokat tehetsz bőröd egészségéért, szépségéért, például rendszeres aktív testmozgással!

Mivel a testünkben is minden mindennel összefügg (pl. egy arcmasszázs sem csak az arcbőrnek tesz jót, hanem az egész szervezetünkre hatással van), ezért a mozgás, főleg, ha a szabadban végezzük, óriási hatással van szépségünk megőrzésében (is)!

Remélem, kedvet kaptatok a mozgáshoz és ha már mozogtok, gondoljatok az arcápolásra is!

Bármi kérdésed van a témával kapcsolatban, ne habozz, tedd fel!