Beszéljünk a narancsbőrről!

A narancsbőr, vagyis a cellulit a serdülőkort elért nők több, mint 90%-át (!) érinti, ritkán férfiakon is előfordul. Leggyakrabban a combokon, fenéken, ritkábban a has bőrén található. Többen tévesen cellulitisznek hívják (még szakmai körökben is tapasztaltam…) de a cellulitisz nem narancsbőr, hanem egy bőrgyulladás, ami bakteriális fertőzés következtében jön létre. Tehát a narancsbőr a cellulit, a bőrgyulladás a cellulitisz, és ezek nem keverendők össze!

ce

Tudományosabban: a narancsbőr vagy más néven cellulit, a bőr alatti kötöszövetben található, kötőszöveti sövényekkel határolt lokális zsírfelhalmozódás, mely egyenetlenné teszi a bőr felszínét, a narancs héjához hasonló megjelenést kölcsönözve az érintett bőrterületnek. Hátterében többek szerint a női bőr férfiakétól eltérő szerkezete és a női szervezetben zajló hormonális folyamatok állnak (pl. magasabb ösztrogén szint). Mindemellett több kutatócsoport is vizsgálta a cellulit kialakulásának mechanizmusát, illetve a rá hajlamosító tényezőket. Bár a pontos mechanizmus ma sem értett, az eddig felmerült főbb hajlamosító tényezők a következők:

  • veleszületett genetikai hajlam,
  • női nem (szinte kizárólag nőkben fordul elő),
  • rassz (a kaukázusi fehér emberben gyakoribb, mint az ázsiaikban),
  • mozgásszegény életmód (az egy helyben ülés, állás során csökken a vérkeringés a narancsbőrre hajlamos területeken),
  • stressz (növeli a katekolamin hormonok szintjét, amit összefüggésbe hoznak a narancsbőrrel),
  • terhesség (hormonális változások, pl. az inzulin és a prolaktin szint emelkedése.
cellulit narancsbőr

Milyen típusú a narancsbőröd? Ezt a kérdést megválaszolva tudod eldönteni, melyik kezelés lenne számodra a legmegfelelőbb. Persze azért érdemes szakembertől is megerősítést kérni. 😉

3 típusú cellulitot különböztet meg a szakirodalom: zsíros, ödémás és rostos cellulitot. 

1. Lágy/zsíros cellulit: ezt a típusú narancsbőrt dimbes-dombos, egyenetlen bőrfelszín jellemzi, amely tapintásra nagyon puha, ahogyan a neve is jelzi.  A lágy cellulit a leginkább olyan területeken jelentkezik, ahol zsírtöbblet van, így például a felkaron vagy a lábon, és gyakran visszértágulat vagy seprűvéna kíséri. Kialakulása 30 és 40 éves kor között a leggyakoribb, a bőr kocsonyás, az érintett terület mozgásra reagálva helyet változtat. A nők többségének ilyen van, ez a legkönnyebben kezelhető típus, méregtelenítéssel, rendszeres sportolással, speciális cellulit masszázzsal, nyirokmasszázzsalkrémekkel könnyen csökkenthető.

2. Kemény/rostos cellulit: a narancsbőr ezen típusa gyakrabban jelentkezik fiatal nőknél és lányoknál  és leginkább a csípő és a comb külső területein mutatkozik. A bőr feszes és szemcsés vagy gödröcskés, akár a narancs héja, és a megjelenése nem változik mozgás közben, a bőr szorosan követi az izmokat. Ez a típus sokszor a sportos, vékony vagy normál testalkatú nőkön jelenik meg, akiken nincs súlyfelesleg. A bőr tapintása kifejezetten kemény, olykor fájdalmas az érintett területen. A kemény narancsbőrt a kötött izomrostok közé beszorult, megnagyobbodott zsírsejtek okozzák. Ezen típus diétára, edzésre szinte egyáltalán nem reagál.Minél korábban kezdünk el vele foglalkozni, annál jobb és látványosabb eredményeket érhetünk el. mezoterápiaaz egyik leghatékonyabb kezelési mód, kozmetikai krémek is segíthetnek, a nyirokmasszázs és a speciális, cellulit elleni masszázs.

nyirokmasszázs

3. Ödémás cellulit: ez a narancsbőr legkevésbé gyakori formája, és egyben a legnehezebben kezelhető is. A rossz keringésből fakadó jelentős folyadékvisszatartás a kiváltó oka. Leginkább a lábon jelentkezik, amely formáját vesztve oszlopszerűvé válhat, a bőr pedig tésztaszerű/habszivacs állagú és érintésre vagy hosszadalmas ülés során fájdalmas lehet. mivel az ödémás cellulitot folyadékvisszatartás okozza és vérkeringési problémákkal is összefüggésbe hozható, fontos, hogy mindkét problémát kezeljék. Visszértágulat is jelentkezhet, amely szintén megfelelő gyógymódot igényel. A finomabb, nem ütközéssel járó testmozgás, mint például a biciklizés, sétálás, úszás kifejezetten javasolt. A kompressziós harisnyák is segíthetnek, ahogyan a váltott hideg-meleg vizes zuhanyozás is. Jótékonyan hatnak az érfalerősítő készítmények. Az olyan ételeket pedig, amelyek a folyadékvisszatartást segítik, ajánlatos elkerülni: így a sós és az előre elkészített, tartós élelmiszereket, valamint a szénsavas üdítőket. Anyirokmasszázs és az akupresszúra is hatékony lehet, illetve az olyan gyógynövényteák, mint a zsurló tea vagy a zöld tea fogyasztása is a folyadékhalmozódás csökkentésében.

cellulit narancsbőr

Az 1970-es években még sokan megkérdőjelezték, hogy a narancsbőr kezelést igénylő kórképként legyen definiálva. Mivel szinte minden nőnek van, másodlagos nemi jellegként fogták fel, úgy gondolták, ez a nőiséggel jár. Ennek ellenére, mivel a 20. század során jelentősen felértékelődött az emberek külső megjelenése, a nők részéről egyre nagyobb igény mutatkozott a különböző narancsbőr elleni kezelések iránt. Nézzük a kezeléseket pro-kontra.

Masszázs: azon a közös feltételezésen alapulnak, hogy a narancsbőr legfőbb oka a helyi vér- és nyirokkeringési zavar. Több tanulmány szerint hatékonyan csökkenthető speciális masszázzsal a test körfogata, azonban a narancsbőrre csak enyhe hatást fejt ki. Mindazonáltal kérdőíves visszajelzések alapján a kezelést igénybe vevők többsége elégedett az elért eredménnyel, amely betudható a karcsúsító, feszesítő hatásnak. 

Zsírleszívás: erről is azt gondolhatnánk, hogy tuti megoldás, de sajnos nem. Szépen csökkenthető vele a bőr alatti zsírszövet mennyisége, és sikeresen karcsúsítható a beteg, a narancsbőr ellen azonban nem hatékony, mivel a narancsbőrt képező zsír túlságosan közel található bőrfelszínhez, és nem szívható le biztonságosan.

Krémeksok, különböző hatóanyagokat tartalmazó krém van forgalomban, azonban ezek többségéről nincs tudományos adat. Reklámok alapján vásárolni cellulit kezelő krémeket nem szabad! Felesleges pénzkidobás! Meg kell kérdezni fogyasztással, cellulitkezeléssel, karcsúsítással foglalkozó bőrgyógyászokat, kozmetikusokat, valószínűleg tapasztalataik alapján hatásos krémeket, módszereket ajánlanak.

Mezoterápia: a narancsbőr elleni mezoterápia lényege, hogy a szubkután zsírszövetbe különböző zsírbontó hatású anyagokat injektálnak. Világszerte gyakran alkalmazott módszer, hatásos, de az eredményhez nagyban hozzájárul a vendég hozzáállása, azaz, hogy betartja-e az előírásokat, ugyanis ehhez a módszerhez (is) az otthoni kiegészítő kezelések és az előírt táplálkozás is hozzá tartozik!

Rádiófrekvencia: a zsírsejtek sejtfalát károsítja, így a sejtek zsírtartalma csökken. Ez is hatásos lehet, de itt is nagyon fontos a vendég hozzáállása. Csak a szabályokat betartva, étkezésekre, vízfogyasztásra odafigyelve, kiegészítő kezeléseket végezve várható megfelelő eredmény!

Létezik még vákumos zsírbontás, rádiófrekvenciás-vákumos, kavitációs ultrahangos (a kavitáció fizikai jelenség,amikor folyékony anyagból gáznemű anyag lesz) stb. Most ezeket nem részletezem.

Ezzel a kis összefoglalóval remélem segítettem eligazodni a narancsbőr témakörében! Az általam végzett testkezelésekről itt tájékozódhatsz. Ha bármi kérdésed van, itt megteheted, fordulj hozzám bizalommal! Sok sikert kívánok!

források: wikipédia, fittpercek